Ketupat Palas di Hari Raya

Ketupat palas makan dengan rendang dan kari daging sedap sangat

Ketupat tidak dapat dipisahkan dengan hari raya umpama kopi tanpa susu atau saya tanpa awak cia cia cia ahahhahaksss

Tak kisah ketupat pulut mahupun ketupat nasi semestinya menjadi sajian di pagi hari raya

Ikutkan tahun ni tak ada list ketupat dalam senarai menu mak sebab mak tak larat so hampa juga la pada mulanya, tapi mak tetap buat sebab saya cakap teringin nak makan Alhamdulillah sayang mak sampai syurga

Semua mesti pernah makan ketupat palas kan?

Ketupat palas diperbuat dari beras pulut, ianya direndam dahulu sebelum ditanak dengan santan kelapa

Bahan ketupat palas

Continue Reading “Ketupat Palas di Hari Raya”

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Macaroni Goreng Pedas

Belajar masak menu ala barat kot menepati selera, 1st time masak Macaroni ni, masa nak beli macaroni ni pun dah pening memilih

Banyak jenis macaroni ni ya! yang besar yang kecil yang berpintal yang bersiput haihhh la. Sebelum masak pening juga mulanya, mana taknya sebab tak pernah rasa macaroni ?

Bekal Cik Abe

Google juga resepi tapi alahai banyaknya bahan bahan so complicated sangat, Macaroni cheese hang jebat la, macaroni bakar la ate teman tak ada bahan tu semua! maka kita bedal ja apa yang ada dalam peti ais tu

Make decision buat macaroni goreng pedas berdesing hihiikss

Step pertama rebus macaroni tu sampai lembut, lembut tahap bagaimana pun entah la ikut naluri kewanitaan ja ahahhaksss

Bahan Bahan Macaroni Pedas

Continue Reading “Macaroni Goreng Pedas”

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Diy Bekas Wangian Potpurri

Diy botol kaca terpakai menjadi bekas yang cantik untuk diisi dengan wangian potpurri yang dibeli dikedai atau yang diproses sendiri

Saya menggunakan botol sos spagetti, pada mulanya siap basuh ingat nak buang tapi kan rasa sayang la pula, banyak kali dah nak buang ehhhh! buang ja la buat semak ja! ehh!!! buang la ehh! last-last tak jadi sebab bekasnya masih baik dan cantik

Paling2 koman pun boleh terus isi bahan masakan kering seperti kunyit atau rempah ratus

Bahan untuk DIY

Continue Reading “Diy Bekas Wangian Potpurri”

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Cara Rebus Telur Separuh Masak

Assalamualaikum…

Korang pernah tak rebus telur separuh masak? mesti pernah kan kan

Macam saya memang selalu buat tapi jarang dapat yang betul separuh masak tu, ada masa kuning telur keras la, putih telur tak berapa nak masak so ada masa boleh fed up la juga hikhiks

Tapi dengan cara suami ajar ni Alhamdulillah happy sangat sebab mudah membuat telur separuh masak ni

Cara rebus telur separuh masak

Continue Reading “Cara Rebus Telur Separuh Masak”

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"