cooking

Kulat Sisir Cendawan Kukur

Assalamualaikum selamat petang salam  14hb dec Pernah tengok ka kulat sisir yang tumbuh dibatang pokok yang tumbang atau reput, hari tu balik kampung mak ada masak kulat sisir ni ya Allah memang sedap sangat, tanya mana mak dapat kulat ni? Kutip kat pokok depan rumah yang mak tebang baru ni Jarang boleh nak merasa kulat… Read More Kulat Sisir Cendawan Kukur

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Ikan Cencaru Goreng Sambal

Ikan Cencaru atau dengan panggilan ikan jacket hihiiikkks, tapi rasanya kalau budak-budak asrama mesti ada panggilan kan dengan ikan ni, sebab makcik kantin suka masak ikan ni masa diasrama betul tak? Hailah…. kenangan mengusik jiwa Simple ja masak cencaru sambal ni, saya guna cili padi Bahan-bahan Ikan Cencaru Bawang Serai Cili Api Cili Besar Kunyit… Read More Ikan Cencaru Goreng Sambal

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Animal, Info Kucing

Video Kucing Comel

Assalamualaikum selamat pagi di pagi yang sejuk dingin ni, sekarang ni kita dah masuk musim hujan sehingga hujung march, berhati-hati semua kat mana kita berada ok Terbelek gambar lama tertengok mak si cici ni, terindu dengan putih yang mana kucing pertama yang saya pelihara, saya adopted dari seorang blogger Dalam gambar kat atas tu bapak… Read More Video Kucing Comel

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Tips Dapur

Cara Bersihkan Kerang dan Masak Kerang

Assalamualaikum Nampak tak gambar atas tu, haaa tu kerang yang rosak dan terdapat selut atau tanah. Selalu saya akan bersihkan kerang dengan hanya merendamkan di dalam air tetapi tetap akan ada pasir bila dimasak Dengan ini saya akan membuka kerang terlebih dahulu, pastikan pasir dan lumpur tidak melekat Bahan Bahan Rebusan Kerang Kerang Serai Halia… Read More Cara Bersihkan Kerang dan Masak Kerang

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, info

Air Lemon Asam Boi Ubat Batuk yang Berkesan

Selamat petang nak bagi tau jika ada sesiapa batuk berlarutan dan memang susah nak baik better cubalah air lemon campur asam boi, kalau boleh janganlah  letak gula sebab asam boi tu dah ada rasa manis masin dan masam Try buat untuk suami ALHAMDULILLAH semakin berkurangan batuknya. Mana larat kot nak makan ubat batuk sentiasa risau… Read More Air Lemon Asam Boi Ubat Batuk yang Berkesan

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"