Aquarium

Alga Hitam

Black Beard Alga merupakan lumut hijau dan hitam yang hidup subur dalam Aquarium mahupun Planted Tank. Ianya salah satu perkara yang ditakuti oleh Hobbyist Planted Tank dan sesiapa sahaja yang mempunyai Aquarium di rumah.

Kesemua dalam Bekas Kecil tu adalah Sand yang mempunyai Alga a.k.a lumut yang boleh mencacatkan pandangan mata empunya Aquarium. Sebenarnya saya pernah kongsikan Cara dan Langkah Menghapuskan Alga atau Lumut dalam Aquarium.

Alga ini merupakan mimpi ngeri bagi Hobbyist Planted Tank kerana ianya lama kelamaan akan menjadi semakin teruk dan tidak boleh dikawal lagi. Planted sukar untuk mengeluarkan buih dan ini bermakna planted akan layu dan lama kelamaan akan mati.

Saya pernah menulis tentang Cara Mengatasi Masalah Alga dalam Aquarium dalama entri  sebelumnya. Kita boleh mengatasi dengan pelbagai kaedah, kerana mencegah lebih baik dari mengubati tak gitu!.

Bagi yang mempunyai Aquarium ikan biasa selain Planted Tak seperti Ikan Kaloi dan lain-lain ianya perlu dititik beratkan juga dengan memastikan cermin Aquarium tidak mempunyai Alga iaitu lumut. Sekarang banyak peralatan boleh diguna pakai dalam membuang Alga ini iaitu Alat Membersihkan Aquarium yang Efektif.

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

2 thoughts on “Alga Hitam

  1. Hubby yang suka pelihara, boleh juga jadikan entri untuk dijadikan panduan pada sesiapa yang hobby yang sama kan.?saya pelihara meow jer.

      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *