Kuala Gandah Sanctuary – Mengenali Gajah Lebih Dekat

Kuala Gandah?

Selama ni pernah dengar tapi tak pernah nak pergi, selepas family cakap dapat tengok gajah lebih mesra, jadi sedikit keterujaan itu hadir

Hihih dengar mesra tu macam acah acah berani hakikat kita takut plus cuak wak 😉

Tempatnya agak terpecil berada di sebuah perkampungan kecil di Lancang, ditubuhkan  pada 1989 dikenali sebagai Kuala Gandah – National Elephant Conservation Centre

Objektif utama penubuhan Kuala Gandah Sanctuary ini : –

  • Melindungi dan menguruskan habitat gajah itu sendiri
  • Memberi kesedaran kepada orang ramai/masyarat tentang pentingnya memelihara habitat dan pemuliharaan
  • Tempat pusat dan penyelidikan serta tapak perlancongan

Ramai pelancong asing dan warga tempatan datang kesini untuk lebih  mendekati dan merasai sendiri bagaimana berhadapan dengan mamalia paling besar ini

Apa yang i nampak mereka sangat teruja dapat merasai sendiri pengalaman mandi manda bersama gajah di dalam sungai

Continue Reading “Kuala Gandah Sanctuary – Mengenali Gajah Lebih Dekat”

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Tiket Free Masuk Zoo Negara untuk December Birthday

Jika korang lahir atau ada family yang hari lahir pada bulan December dan tarikh tersebut sesuai waktu terluang anda

Apa kata bawa orang tersayang pada hari istimewa mereka ke Zoo Negara, boleh claim tiket free tau, pada tarikh lahir korang/mereka 1hb to 31hb December 😉

My Birthday & Anniversary kongsi tarikh yang sama dalam bulan December 

Zirafah pak leher perlong

Jika tarikh lahir korang bulan december kan boleh la dapat free tiket Zoo Negara, secara percuma tapi tiket tersebut hanya boleh didapati pada tarikh birthday korang  ja k – Ok have a fun everyone

Seperti contoh kalau birthday korang 15hb, pada tarih 15hb tersebut sahaja la korang dapat claim tiket free tu

Selain daripada itu :-

Potongan 10% jika korang mempunyai kad  seperti Touch n Go, Aeon Card, Rapid KL, The Store tapi kena ingat semuanya hanya boleh claim di kaunter pintu masuk hadapan sahaja

Jika parking dan masuk ikut pintu B/belakang, keistimewaan seperti tiket free dan potongan 10% tidak boleh diclaim harap maklum

Excited tengok anak Hypo tu cute overload too much too comel too geram

Waktu Operasi : below

Harga Tiket : below

Show Times: everyday 11am /3pm friday 3.30pm

Tram Ride: RM8.00 with my card/ kids 5.00 with my card /OKU free /kid below 2 year free

Tiket parking A:RM5.50 1 – 3 hour 1st

Tiket parking A:RM10

Banyak aktiviti yang boleh dibuat bersama family, masuk sini harus explore all the part, better walking baru adventure from 1 step to 50k step or more

Giant panda, Butterfly Garden, hornbill, Reptile House, Lake Bird, Elephant, Birg Aviary, Children World,Savannah Walk – (Zirafah, zebra, Badak Sumbu), Aquarium Tunku Abd.Rahman

Savannah Walking not Havana oh na na 😛

If masuk zoo tu of course paling lama pun around 3 to 4 hour ke atas menapak dalam ni, jangan risau semua ada disediakan seperti tempat makan dan surau, kalau nak senang minta map di kaunter boleh refer Map Zoo Negara nak tuju kemana dan berakhir dimana

Map Zoo Negara memudahkan perjalanan korang, boleh decide nak pergi kemana dan boleh berhenti ketika hendak makan dan solat ikut timing anda sendiri

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

‘Pematah Hati’ – Nabila Razali

Kau mencuba lagi

Memanggil kembali

Disaat kau sunyi

Lagi kau cuba

Lagi ku tak peduli

 

Aku tak mengerti

Apa yang kau mahu lagi

Kau pematah hati

Mahu tak mahu

mahu dirimu lagi

CUMI CUMI CUMI CUMI CUMI

 

ohhh…

Jujurnya aku suka

Masih pada dirinya

Walau pernah berbeza

Langit dan udara

 

Jujurnya aku suka

Masih pada dirinya

Pasti kau tak tahu

Aku tahu

Tentang perangaimu

 

Kau mencuba lagi

Memanggil kembali

Di saat kau sunyi

Lagi kau cuba

Lagi ku tak peduli

 

Aku tak mengerti

Apa yang kau mahu lagi

Kau pematah hati

Mahu tak mahu

mahu dirimu lagi

CUMI CUMI CUMI CUMI CUMI

 

Jujurnya aku suka

Masih pada dirinya

Pasti kau tak tahu

Aku tahu

Tentang perangaimu

 

Mungkinkah  suatu hari

Kau akan berubah

Mungkin juga saat itu

Kembali cinta kita

 

Kadang kau mahu

Kadang tak mahu

Kadang kau rindu

Kadang tak rindu

Kadang kau cinta

Kadang tak cinta

KAMU

 

Kerna kau cinta

Akhir terluka

Mana janji untuk setia

 

Pasti kau tak tahu

Aku tahu

Tentang perangaimu

Link youtube – Pematah Hati

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Resepi Lala Pedas

Lala atau retak seribu ni sejenis makanan laut yang terpaling suka, tapi jarang boleh makan sebab susah nak jumpa

Selalu kalau ada jumpa memang akan beli dan masak pedas, itu memang kegemaran abang juga

Pernah cuba try test masak lemak cili api,  tapi kurang selera nak makan prefer masak pedas lagi sedap

Bahan utama

  • Lala

Bahan tumisan

  • Cili blend
  • Bawang blend
  • Sos tiram
  • Bawang putih 1 biji
  • Sos tomato
  • Cuka

Bahan sampingan

  • Garam
  • Gula

Caranya

  1. Tumis bawang putih yang telah diketuk sehingga naik bau, kemudian masukan bawang blend , tumis sehingga naik bau dan garing kemudian baru dimasukan cili blend
  2. Bila tumisan pertama dah garing, masukan sedikit gula, sos tomato, kicap dan sos tiram serta cuka, masak sehingga betul betul cili tu garing
  3. Jika pekat masukan sedikit air, kemudian masukan lala dan bahan sampingan seperti garam dan gula

Suka masak yang simpe ja, tapi boleh terima dengan selera itu sudah memadai, belajar masak sampai pandai dan sedap

Selamat mencuba

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Kari Kepala Ikan Mamak Style

Tak pandai masak kari, tapi adik cuba try test juga demi Abang sayang, katanya lama Abang tak makan kari kepala ikan

Kalau kat mamak salah masuk kedai mau harga mahal tak masuk akal

Adik cuba masak dengan lafaz bismmilllahirohmanirohim sedaplah di tekak dan perut Abang

Mestilah tak 100% style mamak ada la sedikit kurang sana sini tapi ok la kan

Puas adik google resepi telaah sana sini, last adik cuba ikut hati ja campak sana sini Alhamdulillah jadi kari

Bahan utama

  • Kepala Ikan
  • Bendi
  • Tomato

Bahan Tumisan

  • Rempah kari ikan
  • Halia
  • Bawang putih
  • Daun kari – tak letak lupa
  • Rempah ratus 3 sepupu
  • Bawang blend
  • Asam Keping/Asam jawa
  • Garam dan gula

Caranya

  1. Tumis rempah ratus 3 sepupu bersama hirisan halia dan bawang putih yang diketuk, lepas tu masukan bawang blend dalam satu senduk, tumis sehingga naik bau dan garing kemudian baru dimasukan rempah kari
  2. Masukan air ikut sukatan dalam 3 cawan atau lebih, masukan kepala ikan kemudian tunggu masak baru dimasukan bendi dan tomato
  3. Last sekali masukan asam keping, garam dan gula serta santan dalam 3 sudu jangan terlalu banyak santan nanti warna kari bertukar jadi kuning dah tak jadi style mamak
  4. Nak pedas letak la hirisan lada besar atau kecil

Nak tips masak kari ala mamak ni simple ja just no santan, biar pekat melekat if tak biasa boleh la letak dalam 2 3 sudu

Tapi adik letak juga santan dalam 3 sudu, biar rasa lemak lemak sikit

Selamat mencuba

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"