cooking

Resepi Gulai Ikan Keli

Assalamualaikum salam  Ramadan kesebelas Teringin nak makan gulai ikan sembilang, tapi ikan sembilang kan susah nak cari jadi ganti dengan ikan keli ja la, rupa lebih kurang rasa pun lebih kurang juga Gulai Ikan Keli Campur Terung Bahan bahan Ikan keli – campur dengan serbuk kunyit untuk hilangkan bau hanyir ikan Terung Bulat Bawang putih,… Read More Resepi Gulai Ikan Keli

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Diaries

Winter di Hokaido, Japan

Assalamualaikum Kenangan main snow last year bersama Abang sejuk tak terkata tapi tetap gigih buat snow man, naik cable car untuk sampai ke atas Mt.Moiwa Ni kat atas Mt. Moiwa cantik sangat pemandangannya Kita sibuk buat snow man, snow women dan anak anak snow dia dok buat apa ntah la ni hehhehe, gambar dah minta… Read More Winter di Hokaido, Japan

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Diaries

Travel Cooker Semasa Travel

Travel cooker ni sebenarnya macam periuk nasi la tapi jenis portable easy to use, smaller version dari yang biasa senang nak carry pergi mana-mana Memudahkan korang yang nak pergi travel boleh masak-masak  macam main pondok pondok hehhehe Harga tak ingat dah berapa RM bawa pada 100 rasanya beli online, saya guna dari brand VR John… Read More Travel Cooker Semasa Travel

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Tips Dapur

Cara hilangkan hanyir ikan dan ayam

Cuba basuh dengan garam, seeloknya garam kasar tapi dah ada garam bukit ni letak ja, bau hanyir  ikan/ayam akan hilang dan  tahan lama juga bila disimpan dalam peti beku Caranya rendam sekejap dengan garam kemudian cuci sehingga bersih Selain garam boleh juga guna bahan lain seperti limau nipis, asam jawa, tepung dan cuka Selamat mencuba… Read More Cara hilangkan hanyir ikan dan ayam

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Ramadhan

Kuih Pelita Cahaya Ramadan

Salam Ramadan Semalam 1st puasa kan, rajinkan diri buat kuih cari resepi di Google jumpa resepi mudah buat kuih pelita ni Nampak mudah tapi renyah juga la, sebab nak try buat sendiri acuan dari daun pandan Masa nak buat ni mencari stepler, hampir nak give up juga la nak buat kuih ni ahahhaha tapi sebab… Read More Kuih Pelita Cahaya Ramadan

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Menu Sahur Mudah

Salam Ramadan Menu sahur yang mudah Ikan bilis goreng campur dengan lobak masin Kot ada yang tak kenal lobak masin gambarnya ada kat bawah Ni lobak masin, rendam dengan air biar masin tu berkurang kemudian potong dadu, goreng bersama ikan bilis, bawang dan lada hhhmmmm….. tak tau nak kata la memang pagi sahur tu selera… Read More Menu Sahur Mudah

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"