Tips Dapur

Cara hilangkan hanyir ikan dan ayam

Cuba basuh dengan garam, seeloknya garam kasar tapi dah ada garam bukit ni letak ja, bau hanyir  ikan/ayam akan hilang dan  tahan lama juga bila disimpan dalam peti beku Caranya rendam sekejap dengan garam kemudian cuci sehingga bersih Selain garam boleh juga guna bahan lain seperti limau nipis, asam jawa, tepung dan cuka Selamat mencuba… Read More Cara hilangkan hanyir ikan dan ayam

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Ramadhan

Kuih Pelita Cahaya Ramadan

Salam Ramadan Semalam 1st puasa kan, rajinkan diri buat kuih cari resepi di Google jumpa resepi mudah buat kuih pelita ni Nampak mudah tapi renyah juga la, sebab nak try buat sendiri acuan dari daun pandan Masa nak buat ni mencari stepler, hampir nak give up juga la nak buat kuih ni ahahhaha tapi sebab… Read More Kuih Pelita Cahaya Ramadan

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Menu Sahur Mudah

Salam Ramadan Menu sahur yang mudah Ikan bilis goreng campur dengan lobak masin Kot ada yang tak kenal lobak masin gambarnya ada kat bawah Ni lobak masin, rendam dengan air biar masin tu berkurang kemudian potong dadu, goreng bersama ikan bilis, bawang dan lada hhhmmmm….. tak tau nak kata la memang pagi sahur tu selera… Read More Menu Sahur Mudah

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Al-Qur'an - Fadhilat Surah - Islam

Cara Solat Sempurna

Assalamualaikum.. Insya Allah pada hari isnin depan kita akan bertemu dengan Bulan Ramadan yang mulia, mengharapkan ramadan kali ini yang terbaik dari bulan yang terdahulu Insya Allah Aamiin Tak ingat ambil dimana cara solat yang sempurna ni, tak tahu nak bagi credit kepada siapa sebab lama dah ada dalam Laptop ni , tapi memang terbaik… Read More Cara Solat Sempurna

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
info, Kesihatan

Jus campuran untuk kesihatan

Assalamualaikum…. Buah epal hijau dan limau sunkist baik untuk penghadaman senang nak lawas berak hehehheeh, saya tak campur gula langsung sebab nak kawal pengambilan gula jadi ini salah satu langkah dari menjauhi GULA Kalau dulu guna blander ja sekarang dah ada mesin jus ni , lagi seronok buat jus ni tak yah nak tapis tapis… Read More Jus campuran untuk kesihatan

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
info, Kesihatan

Scrub muka hilangkan jerawat dan parut jerawat

Assalamualaikum Masalah kulit muka memang sebati dengan my muka ni, kadang baru nak fefeling jelitas dah naik berketul-ketul jerawat, kadang tu yang stress bila tinggal kesan jerawat yang agak lama dan payah nak hilangkan ooohhh Tuhan… ooo0000OOO… Marilah kita scrub muka kita yang macam kertas pasir ni, biar segala kekotoran kat kulit ni hilang, sel… Read More Scrub muka hilangkan jerawat dan parut jerawat

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Resepi Ayam Panggang Hitam Sedap

Assalamualaikum lama tak menaip rasa dah semakin malas nak excercise jari ni, so sebelum malas semakin tepu nak share resepi Ayam  Panggang Hitam, Nama menu pun dah macam mata ke atas kan tapi jangan risau rasanya tetap lazaaaatttt…. Nah tengok hasil Ayam Panggang Hitam  saya 😛 Tadaaaa… Ayam panggang Hitam, sedap makan ratah macam tu… Read More Resepi Ayam Panggang Hitam Sedap

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"