Perihal Kuih Muih – Kuih Pelita Sedap

Puasa pertama ada buat agar-agar mangga, rasa sedap tapi terkurang air so jadi keras kelekung! ehh bukan terkurang air! memang ikut sukatan yang ada kat plastik agar-agar tu so lain kali nak buat harus lebih air biar lembik sikit.

Buat dadih juga, dadih kan jenis lembik nice-nice je kan. Beli yang ready made kacau atas dapur je, so memang sedap sangat la, tapi abang tak suka la pulak.

Kuih bergoreng beli yang frozen je macam karipap, nak makan baru goreng makan panas-panas

kuih pelita

Kuih Pelita Paya Jaras

Sedap sangat kuih pelita ni, 5 ketoi RM 3 Abang beli kat param berhampiran dengan rumah miggu lepas

Alhamdulillah merasa juga kuih pelita. Tahap kesedapan sangat melampau batas

Abang suruh buat sendiri je, kot lagi sedap!

memang tak pandai la buat kuih ni, nanti tak jadi boleh stress kami jadinya

better beli je la ye

Hari ni ingat nak buat cucuq udang, dari next week lagi Abang kami teringin nak makan, tapi Abang kan tak boleh makan udang nanti naik merenyam satu badan acaner?

Mmm try je la buat nanti 2 3 bijik tak yah letak udang kan. Tertelan ayaq liur bila citer perihal cucuq udang ni.

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Menu Wajib Bulan Puasa dan Setiap Hari untuk Suri Rumah Masak

Alhamdulillah dah masuk puasa yang ke 6 hari ini, ingat nak pergi bazar ramadhan la hari ni, nak beli air tebu dan kuih tepung pelita tapi hujan pulak, guruh berdendam dentum kat langit mmmm.

Tak apalah jika ada rezeki dapat la merasa air tebu dan tepung pelita tu kalau tak esok masih ada kan.

Ramadhan ke tiga baru ni ada buat Siakap Tiga Rasa tapi rasanya bermacam-macam rasa pulak. iyelah bulan puasa ni! tukang chef masak pun puasa so jadilah rasa bermacam-macam kan.

Ikan Siakap 3 Rasa

Siakap Tiga Rasa

Siakap bermacam rasa, abang cakap siakap ni ada rasa tom yam ahahhaha, oh! mungkin terletak daun limau purut dan serai so jadilah siakap rasa rasa bertom yam. Sedap boleh tahan, licin tinggal tulang je.

Hari ini ingat nak bakar ikan Talapia, bakar dalam pemanggang je, kalau dapat bakar macam kat kampung lagi sedap kan. Tapi ni kawasan perumahan mau berkepol asap masuk rumah orang nanti! tak pasal-pasal kena sergah hihikkk.

HABIB ni rajin sungguh hantar kad raya siap sampul duit raya lagi, cantik sangat siap boleh scan sampul tu pastu akan keluar video anzalna dan family sebagai duta tahun ni.

Kad Raya Habib

Sampul Duit Raya

Scan sampul tu akan keluar video.

Upload video sendiri share boleh menang Jewellery Tau? detail What’s your Raya Story?

Tiap-tiap tahun kot Habib ni akan kasi kad raya, sampul raya, voucher pandora dan ice watch. Dapat juga tambah jadi sampul raya tahun ni, yang tahun lepas pun masih ada so tahun ni tak yah beli sampul raya jimat selalu.

Teringat pernah Kumpul Kad Raya masa belajar dulu sampai sekarang masih simpan, surat lama-lama pun ada saja simpan sebab semua tu kenangan.

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Dapatkan Perabot Murah dengan Mudah

Meja Kopi Murah

Online meja kopi di Bagustore RM99 WOW! memang dah lama mencari design meja kopi modern dan simple macam ni, agak berat dan stabil kebetulan dapat harga promo.

Result bila dah siap pasang memang puas hati berbaloi sangat dengan harga

Chair Workstation

Kerusi untuk workstation soft and simple denga harga promo

Macam-macam kelengkapan yang ada di bagustore ni dari Living Room. Dining Room, Bedroom, Office dan Kitchen, items boleh self pickup atau minta dia orang deliver jika barang yang kita order tu berat dan besar.

Minat sangat dengan satu set sofa tapi itulah yang kita berkenan tu masih belum promo kalau promo nak juga grab satu

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Tips untuk Ikan Peliharaan

Ikan kaloi kesayangan Abang ni, tak ada nama pun panggil kaloi je sonang nak panggil nama milah jenab tak best pula mmm macam tak sesuai je nak letak nama untuk ikan kan.

Kaloi ni sejenis ikan yang sangat mudah dipelihara dan kuat makan. Kenal tuan yang memberi makan kalau tuan dia balik kerja kemain meloncat-loncat sampai air tepercik keluar yang kami perasan la.

Tips yang ada pelihara  ikan dalam rumah kalau nak pergi travel, balik kampung dalam masa yang lama boleh guna dan praktikan cara ni.

Sayur kangkung segar letak berbaris-berbaris Alhamdulillah boleh tahan dalam 3-4 hari, pandai ikan kaloi ni makan sikit-sikit tau kot kalau makan semua puasalah lepas tu kan!

idea kami ni kadang bernas juga kan Abang! ok fine heheheh

Ikan Kaloi

Ni tinggal 3 hari masa balik kampung baru ni! jumaat, sabtu dan ahad ok masih berbaki kangkung! kaloi pun ok je.

Selain kangkung ada lagi cara yang pernah kami try dengan meletakkan anak-anak ikan hidup beli rm2.00 kat kedai dah boleh kenyang sampai 2 -3 hari.

Gambar anak-anak ikan dalam Aquarium Kaloi

Kalau nak gabung idea tu pun ok letak kangkung dan anak-anak ikan mungkin boleh tahan 1 week isnyaAllah.

Tiada istilah kita mendera atau menganiaya selagi kita kasi makan dan jaga baik-baik.

Aquarium Planted Tank sekarang dah tak ada sebab Abang bz, rumit juga nak jaga sebenarnya nak itu nak ini so nanti-nanti bila ada masa terluang baru buat semula.

Kat bawah ni ada link tentang Aquarium Planted Tank

Asas membina Planted Tank

Diy Gas Co2

Bersihkan Alga

Pembersih Aquarium / Cleaning Brush

Yamato Shrimp

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Spaghetti Olio – San Remo

Baru-baru ni pi mall beli barang-barang kering top up apa yang tak ada kat dapur ni, ternampak Spagetti SAN REMO 500X2 Free Food Container

Food Container pun helok spaghetti pun dapat harga RM8.99

Spaghetti Seafood

Mmmm boleh la sedap masuk tekak sendiri. Pi search Resepi Spaghetti kat google pelbagai cara penyediaan ada tunjuk kat situ.

Boleh jadikan menu berbuka dan bersahur. Selalu sahur tak lalu nak makan yang berat-berat so boleh try spagetti ni.

p/s :- Demam dan batuk tak kebah lagi so harapan cepat sembuh dan boleh menjalani ibadah puasa dengan baik. Salam menyambut Ramadhan?

Tiada Rasa

Tiada Jiwa

Hai semua sudah bersiap sediakah kita

6.6.2016 Ramadhan tiba?

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"