info, Kesihatan

Bahaya Kopi? Kesan Sampingan dan Kebaikan Pada Kesihatan

Nak kopi secawan!

Bukan pengemar kopi sangat, tapi sebab dah ada kat rumah ni, bedal je la
Sedap rupanya Kopi Gantang ni

Beli masa balik kedah bulan 5 baru ni kampung suami, singgah kat Pekan Rabu
Abang tak suka kopi so ku bedal sorang sorang je,
Sekali cuba mmm sedap

Serbuk Kopi Warisan Cap Gantang

Masuk dua kali now dah suka mau berkali kali
Kepala pusing padan muka cheq oiii!

Teringat masak kecik -kecik suka tengok tok dan tokwan suka minum
Setiap pagi mesti mak menakan, buat air kopi ni tapi jenis tak tapis tau

Jenis kopi tu tumbuk kasar-kasar, bila minum tu memang pure la siap boleh kunyah-kunyah serbuk tu!
Lama tak balik kampung tokwan sendiri! Coooops!

Bukan lama tak balik, tak pernah balik
Seingat kahwin memang tak pernah!

Hang rasa?

Ehhh! Back to top

Kopi ni ada kesan sampingan ke ye?
Iye memang ada kesan sampingan jika mengambil dalam kuantiti yang berlebihan seperti:-

  • Imsonia atau susah tidur
  • Hipertensi- Boleh menyebabkan tekanan darah tinggi/stroke
  • Pusing/pening kepala
  • Dehidrasi- Lawas kencing
  • Mengakibatkan sakit serangan jantung
  • Meningkatkan kandungan kalesterol dalam pembuluh darah

Kebaikkan kopi :-

  • Kadar gula dalam badan menurun- elakkan dari penyakit diabetes
  • Mencegah batu ginjal/batu karang
  • Mencegah risiko kanser hati, usus dan payudara

lepas minum kopi secawan ni pun rasa macam pening pening sikit, belum minum nescafe lagi tu,
nescafe mau pening plus pusing terus

Kalau sesiapa yang ada gastrik memang tidak digalakkan minum kopi jenis berkafein ni
dan teh pun tak boleh nasihat dari doktor sendiri

Tapi sekali cuba nak sekali lagi dah tu bila sakit jawab sendiri tau hiihiih

Siap-siap settle urusan yang tertangguh, nak pi pasar beli barang basah dan barang kering
Pesanan dari abang, jangan lupa beli kangkung ikan kesayangan abang tu huhuhu

p/s: Banyak urusan di sini danĀ  dikampung, now ulang alik la jawabnya go go go teruskan you can do it

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *