Aquarium

Makanan untuk Ikan Kaloi

Mengikut pengalaman dan pemerhatian saya dalam memelihara ikan kaloi di dalam Aquarium ini sebenarnya agak mudah. Saya menjawab segala kemusykilan pembaca yang ingin kepastian apa yang dimakan oleh ikan kaloi. Jawapan saya berdasaran pengalaman yang dialami sendiri. Kebiasaanya suami memberi makan makanan yang berunsurkan sayuran sahaja. Selain sayuran makanan yang berunsurkan pelet juga boleh diberikan.… Read More Makanan untuk Ikan Kaloi

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Aquarium

Diy Gas Karbondioksida Aquarium

Diy gas Karbondioksida untuk Planted Tank Aquarium. Mengikut pengalaman suami saya sebelum menggunakan tangki gas karbondioksida/Co2. Beliau pernah diy sendiri  untuk Aquarium Planted Tank. Saya terpanggil untuk berkongsi kerana ramai yang bertanya tentang Gas Co2 ini kepada saya. Bahan untuk DIY Gas Karbindioksida / Co2 : – Botol Air Mineral/Botol Air Karbonate Yis Gula Tiub… Read More Diy Gas Karbondioksida Aquarium

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Aquarium

Pelihara ikan di dalam Aquarium.

Sudah lama tak cerita pasal ikan, asyik-asyik cerita pasal putih je kan. Kaloi ni ikan kesayangan suami, pelihara dari kecil sekarang besarnya lebih kurang panjang tangan saya sampai kesiku. Bagi yang ada pelihara ikan di dalam rumah, memang agak sukar apabila kita nak balik kampung dalam jangka masa yang lama. Pengalaman masa balik raya baru… Read More Pelihara ikan di dalam Aquarium.

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Aquarium

Co2 salah satu “Asas Membina Planted Tank”

Gambar atas tu merupakan Gas Co2 yang dah kosong. suami nak bawa pergi Refill. Ontheway nak pergi kerja pagi tadi suami drop Co2 dekat kedai Aquarium yang dia beli Co2 ni. Nasib baik dekat dengan Office. Tanpa Gas Co2 ( Karbon Dioksida) ni akan menyebabkan pokok-pokok dalam Planted akan layu dan mati, Nasib baiklah suami perasan dah habis… Read More Co2 salah satu “Asas Membina Planted Tank”

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
Aquarium, Info Kucing

Kucing Comel

Hai udang, korang bercinta ke apa? best la korang dalam air pun boleh bercinta. Ini makanan ikan, pi sana jangan dok kacau kata suami. Merajuk terus buat muka 2 cent. Nak tahu macam mana muka 2 Cents Shiro Neko?  – – – – Tu Diaaaaa – – – – Ni kiranya sedang mogok lapar la… Read More Kucing Comel

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"