cooking

Ikan Cencaru Goreng Sambal

Ikan Cencaru atau dengan panggilan ikan jacket hihiiikkks, tapi rasanya kalau budak-budak asrama mesti ada panggilan kan dengan ikan ni, sebab makcik kantin suka masak ikan ni masa diasrama betul tak? Hailah…. kenangan mengusik jiwa Simple ja masak cencaru sambal ni, saya guna cili padi Bahan-bahan Ikan Cencaru Bawang Serai Cili Api Cili Besar Kunyit… Read More Ikan Cencaru Goreng Sambal

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Tips Dapur

Cara Bersihkan Kerang dan Masak Kerang

Assalamualaikum Nampak tak gambar atas tu, haaa tu kerang yang rosak dan terdapat selut atau tanah. Selalu saya akan bersihkan kerang dengan hanya merendamkan di dalam air tetapi tetap akan ada pasir bila dimasak Dengan ini saya akan membuka kerang terlebih dahulu, pastikan pasir dan lumpur tidak melekat Bahan Bahan Rebusan Kerang Kerang Serai Halia… Read More Cara Bersihkan Kerang dan Masak Kerang

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, info

Air Lemon Asam Boi Ubat Batuk yang Berkesan

Selamat petang nak bagi tau jika ada sesiapa batuk berlarutan dan memang susah nak baik better cubalah air lemon campur asam boi, kalau boleh janganlah¬† letak gula sebab asam boi tu dah ada rasa manis masin dan masam Try buat untuk suami ALHAMDULILLAH semakin berkurangan batuknya. Mana larat kot nak makan ubat batuk sentiasa risau… Read More Air Lemon Asam Boi Ubat Batuk yang Berkesan

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Tips Dapur

Tips Bawang Goreng Ranggup dan Sedap

Assalamualaikum salam jumaat salam barokah salam berkasih sayang Hari ni terbelek almari dapur tengok bawang kecil dah ada yang buruk, sayangnya sebab memang jarang guna bawang kecil kadang nak goreng sayur pun guna bawang besar ja Sebab sayang kan terpaksa jadi rajin sebab nak buang sayang, maka asingkan bawang yang masih elok tu ketepikan Bawang… Read More Tips Bawang Goreng Ranggup dan Sedap

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"