cooking

Gulai Daging Tetel Ala Kenduri

Pertama kali cuba masak Gulai Daging Tetel konon nak rasa seperti ala kenduri tapi banyak lagi yang kena perbaiki Cuba lagi nanti sampai jadi yang penting kalau nak sedap daging tu seeloknya daging tetel Daging tetel? Ha jangan salah sebut ya!! Babab nanti kat mulut tu hikhikk.. Daging tetel ni campuran isi daging lembu, urat… Read More Gulai Daging Tetel Ala Kenduri

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, info

Serbuk Kunyit Kampung Homemade

Gambar di dalam dulang tu sebenarnya hirisan kunyit hidup, di jemur sehingga kering di bawah cahaya matahari Makan hari juga nak dapatkan hirisan kunyit yang betul betul kering, ianya bergantung pada keadaan cuaca Selepas kering boleh la di mesin/blend sehingga hancur, sangat sedap kunyit homemade ni wangi dan lain dari serbuk yang sedia ada Banyak… Read More Serbuk Kunyit Kampung Homemade

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Mentarang sedap masak apa?

Mentarang fresh tak masak lagi, pertama kali lihat depan mata dan dapat rasa kesedapannya Mentarang ni sibling kerang, kepah, lala dan seangkatan dengannya Rasanya manis makan ratah macam tu je, lagi sedap kalau bakar, ini pun rezeki Kakak ipar bawa balik dari Kuala Selangor Mak masak simple je rebus mentarang ketuk serai dan hiris bawang… Read More Mentarang sedap masak apa?

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Cara Masak Patin Tempoyak Sedap dan Simple

Sedapnya kalau balik kampung mesti dapat merasa Patin Tempoyak ni Seperiuk mak masak hirup sampai kenyang, Patin ni ada cara nak masak sedap, Mula dari siang ikan, cara basuh dan cara masak Azie bab masak memang fail bab makan memang win hihihi Patin tempoyak simple dan sedap bahannya hanya cili api kunyit hidup, ┬ádan garam… Read More Cara Masak Patin Tempoyak Sedap dan Simple

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Resepi Miang Kham

Tak boleh tahan tengok orang asyik cakap sedap sedap miang kham ni, nak beli tak tahu kat mana jadi salin resepi dulu balik kampung nanti nak buat juga sebab belakang rumah mak memang penuh dengan pokok daun kaduk ni Daun kaduk juga mengandungi banyak khasiat boleh refer entry lama Khasiat Daun Kaduk Cantik cantik daun… Read More Resepi Miang Kham

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"