cooking

Resepi Lala Pedas

Lala atau retak seribu ni sejenis makanan laut yang terpaling suka, tapi jarang boleh makan sebab susah nak jumpa Selalu kalau ada jumpa memang akan beli dan masak pedas, itu memang kegemaran abang juga Pernah cuba try test masak lemak cili api,  tapi kurang selera nak makan prefer masak pedas lagi sedap Bahan utama Lala… Read More Resepi Lala Pedas

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Kari Kepala Ikan Mamak Style

Tak pandai masak kari, tapi adik cuba try test juga demi Abang sayang, katanya lama Abang tak makan kari kepala ikan Kalau kat mamak salah masuk kedai mau harga mahal tak masuk akal Adik cuba masak dengan lafaz bismmilllahirohmanirohim sedaplah di tekak dan perut Abang Mestilah tak 100% style mamak ada la sedikit kurang sana… Read More Kari Kepala Ikan Mamak Style

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Resepi Sambal Hitam Basah

Belimbing hitam segenggam(rendam dan perah airnya sebab belimbing hitam tu masin) Ikan bilis segenggam Cili api merah dan hijau segenggam Bawang besar 1 biji Gula Cara mudah ja saya guna, blend ja semua bahan Step pertama blend lada dan bawang kemudian tumis Step kedua blend ikan bilis dan belimbing hitam masukan terus kedalam bahan tumisan… Read More Resepi Sambal Hitam Basah

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Resepi Sambal Kuinin Sedap Pedas Berdesing

Sambal kuinin ni memang sedap makan dengan nasi panas, ada pula ikan goreng dah boleh tambah nasi dua tiga pinggan Resepi Sambal Kuinin Buah kuinin Belacan Bakar Lada merah 3 biji dan hijau 3 biji Garam dan sedikit gula Caranya tersangat mudah boleh refer gambar di atas tu Tumbuk lada dengan sedikit garam/gula separuh lumat… Read More Resepi Sambal Kuinin Sedap Pedas Berdesing

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Gulai Daging Tetel Ala Kenduri

Pertama kali cuba masak Gulai Daging Tetel konon nak rasa seperti ala kenduri tapi banyak lagi yang kena perbaiki Cuba lagi nanti sampai jadi yang penting kalau nak sedap daging tu seeloknya daging tetel Daging tetel? Ha jangan salah sebut ya!! Babab nanti kat mulut tu hikhikk.. Daging tetel ni campuran isi daging lembu, urat… Read More Gulai Daging Tetel Ala Kenduri

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"