cooking

Resepi Sambal Hitam Basah

Belimbing hitam segenggam(rendam dan perah airnya sebab belimbing hitam tu masin) Ikan bilis segenggam Cili api merah dan hijau segenggam Bawang besar 1 biji Gula Cara mudah ja saya guna, blend ja semua bahan Step pertama blend lada dan bawang kemudian tumis Step kedua blend ikan bilis dan belimbing hitam masukan terus kedalam bahan tumisan… Read More Resepi Sambal Hitam Basah

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Resepi Sambal Kuinin Sedap Pedas Berdesing

Sambal kuinin ni memang sedap makan dengan nasi panas, ada pula ikan goreng dah boleh tambah nasi dua tiga pinggan Resepi Sambal Kuinin Buah kuinin Belacan Bakar Lada merah 3 biji dan hijau 3 biji Garam dan sedikit gula Caranya tersangat mudah boleh refer gambar di atas tu Tumbuk lada dengan sedikit garam/gula separuh lumat… Read More Resepi Sambal Kuinin Sedap Pedas Berdesing

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Gulai Daging Tetel Ala Kenduri

Pertama kali cuba masak Gulai Daging Tetel konon nak rasa seperti ala kenduri tapi banyak lagi yang kena perbaiki Cuba lagi nanti sampai jadi yang penting kalau nak sedap daging tu seeloknya daging tetel Daging tetel? Ha jangan salah sebut ya!! Babab nanti kat mulut tu hikhikk.. Daging tetel ni campuran isi daging lembu, urat… Read More Gulai Daging Tetel Ala Kenduri

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, info

Serbuk Kunyit Kampung Homemade

Gambar di dalam dulang tu sebenarnya hirisan kunyit hidup, di jemur sehingga kering di bawah cahaya matahari Makan hari juga nak dapatkan hirisan kunyit yang betul betul kering, ianya bergantung pada keadaan cuaca Selepas kering boleh la di mesin/blend sehingga hancur, sangat sedap kunyit homemade ni wangi dan lain dari serbuk yang sedia ada Banyak… Read More Serbuk Kunyit Kampung Homemade

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking

Mentarang sedap masak apa?

Mentarang fresh tak masak lagi, pertama kali lihat depan mata dan dapat rasa kesedapannya Mentarang ni sibling kerang, kepah, lala dan seangkatan dengannya Rasanya manis makan ratah macam tu je, lagi sedap kalau bakar, ini pun rezeki Kakak ipar bawa balik dari Kuala Selangor Mak masak simple je rebus mentarang ketuk serai dan hiris bawang… Read More Mentarang sedap masak apa?

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"