Resepi Lala Pedas

Lala atau retak seribu ni sejenis makanan laut yang terpaling suka, tapi jarang boleh makan sebab susah nak jumpa

Selalu kalau ada jumpa memang akan beli dan masak pedas, itu memang kegemaran abang juga

Pernah cuba try test masak lemak cili api,  tapi kurang selera nak makan prefer masak pedas lagi sedap

Bahan utama

  • Lala

Bahan tumisan

  • Cili blend
  • Bawang blend
  • Sos tiram
  • Bawang putih 1 biji
  • Sos tomato
  • Cuka

Bahan sampingan

  • Garam
  • Gula

Caranya

  1. Tumis bawang putih yang telah diketuk sehingga naik bau, kemudian masukan bawang blend , tumis sehingga naik bau dan garing kemudian baru dimasukan cili blend
  2. Bila tumisan pertama dah garing, masukan sedikit gula, sos tomato, kicap dan sos tiram serta cuka, masak sehingga betul betul cili tu garing
  3. Jika pekat masukan sedikit air, kemudian masukan lala dan bahan sampingan seperti garam dan gula

Suka masak yang simpe ja, tapi boleh terima dengan selera itu sudah memadai, belajar masak sampai pandai dan sedap

Selamat mencuba

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Kari Kepala Ikan Mamak Style

Tak pandai masak kari, tapi adik cuba try test juga demi Abang sayang, katanya lama Abang tak makan kari kepala ikan

Kalau kat mamak salah masuk kedai mau harga mahal tak masuk akal

Adik cuba masak dengan lafaz bismmilllahirohmanirohim sedaplah di tekak dan perut Abang

Mestilah tak 100% style mamak ada la sedikit kurang sana sini tapi ok la kan

Puas adik google resepi telaah sana sini, last adik cuba ikut hati ja campak sana sini Alhamdulillah jadi kari

Bahan utama

  • Kepala Ikan
  • Bendi
  • Tomato

Bahan Tumisan

  • Rempah kari ikan
  • Halia
  • Bawang putih
  • Daun kari – tak letak lupa
  • Rempah ratus 3 sepupu
  • Bawang blend
  • Asam Keping/Asam jawa
  • Garam dan gula

Caranya

  1. Tumis rempah ratus 3 sepupu bersama hirisan halia dan bawang putih yang diketuk, lepas tu masukan bawang blend dalam satu senduk, tumis sehingga naik bau dan garing kemudian baru dimasukan rempah kari
  2. Masukan air ikut sukatan dalam 3 cawan atau lebih, masukan kepala ikan kemudian tunggu masak baru dimasukan bendi dan tomato
  3. Last sekali masukan asam keping, garam dan gula serta santan dalam 3 sudu jangan terlalu banyak santan nanti warna kari bertukar jadi kuning dah tak jadi style mamak
  4. Nak pedas letak la hirisan lada besar atau kecil

Nak tips masak kari ala mamak ni simple ja just no santan, biar pekat melekat if tak biasa boleh la letak dalam 2 3 sudu

Tapi adik letak juga santan dalam 3 sudu, biar rasa lemak lemak sikit

Selamat mencuba

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Resepi Sambal Hitam Basah

  • Belimbing hitam segenggam(rendam dan perah airnya sebab belimbing hitam tu masin)
  • Ikan bilis segenggam
  • Cili api merah dan hijau segenggam
  • Bawang besar 1 biji
  • Gula

Cara mudah ja saya guna, blend ja semua bahan

Step pertama blend lada dan bawang kemudian tumis

Step kedua blend ikan bilis dan belimbing hitam masukan terus kedalam bahan tumisan

Step ketiga Tumis sehingga garing dan naik bau, masukan gula untuk memberi sedikit rasa yang stabil dengan masam belimbing dan pedas cili api

Ikut selera masing masing if suka basah macam saya masak ni boleh la cuba

Kalau suka sambal belimbing hitam jenis kering boleh tumis sampai airnya kering

Sambal belimbing hitam ni selain boleh makan dengan nasi, saya makan dengan roti dan biskut kering mmmmm too much sedap

Selamat mencuba

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Resepi Sambal Kuinin Sedap Pedas Berdesing

Sambal kuinin ni memang sedap makan dengan nasi panas, ada pula ikan goreng dah boleh tambah nasi dua tiga pinggan

Resepi Sambal Kuinin

  • Buah kuinin
  • Belacan Bakar
  • Lada merah 3 biji dan hijau 3 biji
  • Garam dan sedikit gula

Caranya tersangat mudah boleh refer gambar di atas tu

  • Tumbuk lada dengan sedikit garam/gula separuh lumat
  • Campur belacan,  tumbuk belacan sehingga hancur
  • Akhir sekali masukan hirisan kuinin tumbuk separuh lumat

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Gulai Daging Tetel Ala Kenduri

Pertama kali cuba masak Gulai Daging Tetel konon nak rasa seperti ala kenduri tapi banyak lagi yang kena perbaiki

Cuba lagi nanti sampai jadi yang penting kalau nak sedap daging tu seeloknya daging tetel

Daging tetel? Ha jangan salah sebut ya!! Babab nanti kat mulut tu hikhikk..

Daging tetel ni campuran isi daging lembu, urat dan lemak sedap masak gulai, tapi Itulah kalau tak kena gaya memang tak menjadi sedap

Bahan atau resepi ni boleh google taip je kat google tu Resepi Gulai Daging Tetel

Cuba salah satu resepi yang ada mana tahu menjadi, saya tak pandai masak tapi kadang kadang tu pelik, kadang masak sedap kadang tak sedap ahahahha sampai jadi malas nak masak hihihii

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"