cooking, Resepi Aziewan

Bubur Nasi Cencalok

Selalu kalau masa Bulan Ramadhan, Bubur yang paling orang sebut-sebut semestinya Bubur Lambok kan.  Nak-nak bubur lambok kampung baru. Ni nak cerita pasal bubur juga, 3-4 hari lepas buat bubur nasi cencalok, kenal tak cencalok? orang melaka kalau tak kenal tak tau la katalah heheh. Sedap pula bila makan bubur nasi letak cencalok ni, rasa… Read More Bubur Nasi Cencalok

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Resepi Aziewan

Ikan Terubuk Bakar

Ikan Terubuk ni memang terkenal di Sarawak kan, kalau pergi Sarawak kalau tak bawa balik Ikan Terubuk Masin memang tak sah. Pernah sekali rasa Ikan Terubuk Masin dari Sarawak itu pun Colleagues suami outstation dekat sarawak. Dari semalam lagi nak buat menu “Ikan Terubuk Bakar” tapi mood tu baru hari ni ada. sebab dalam peti… Read More Ikan Terubuk Bakar

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Resepi Aziewan

Ikan PatinTempoyak

“Ikan Patin” memang sinonim dengan masakan orang pahang, dimana bandar Temerloh pun bergelar bandar ikan patin. Patin merupakan ikan sungai yang sangat enak dimasak dengan pelbagai cara tapi yang paling terbaik dan sedap adalah masak tempoyak memang meleleh kaw-kaw ayaq mata sekali ayaq hidung keluar tau. “Hilangkan bau ikan patin” dengan basuh dengan air yang… Read More Ikan PatinTempoyak

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Resepi Aziewan

Nasi Kuning Ayam Goreng Berempah Azie

Ayam Goreng Berempah jika dimakan bersama dengan nasi panas2 sedap, Ni buat breakfast untuk Big Boss siapa lagi kalau tak untuk Abang sayang seorang ni. Nasi ni buat sekejap jer tumis dengan bahan-bahan rempah ratus, pastu masuk dalam rice cooker siap dihidang bersama “Ayam Goreng Berempah Azie” yang telah siap diperap semalam.

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Resepi Aziewan

Ayam Goreng Berempah Azie

Walaweh, Pertama kali try menu Ayam Berempah ni, boleh tahan sedapnya. Mood tengah rajin w/pun tak berapa sihat dengan sakit kepala tapi untuk Abang tetap gagahkan juga. Gambar diatas setelah dilumurkan dengan bahan-bahan yang telah diblander dan dilumurkan kepada ayam dan diperap selama 1-2 jam dan seterusnya digoreng dengan api yang perlahan. Hasil dari perapan… Read More Ayam Goreng Berempah Azie

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Resepi Aziewan

Sambal Sotong Petai Azie dan Petua Hilangkan Bau Petai

Menu malam ni sambal sotong petai w/pun agak pedas tapi sedap boleh tahan, makan dengan ikan goreng yang ranggup alahai krup2 ikan tu hehehe. Alahai, tengah hujan2 ni makan sotong sambal petai dengan nasi panas memang asyik menambah jer nasi, almaklumlah hujan jer kat luar tu!., aihhh! memang sedap dan enak sekali la macam It’s finger… Read More Sambal Sotong Petai Azie dan Petua Hilangkan Bau Petai

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"