Cara-Cara Buat Cili Jeruk Sedap

Cili jeruk sedap makan dengan Mee Goreng
Pernah buat yang sebelum ni tak jadi
sebab salah step

so dapat penat je

Cili Burung, cili api, cabai, lada semuanya adalah sama 😉
Cili jeruk homemade dari pokok cili dari kampung

Merajinkan diri buat Alhamdulillah jadi juga cili jeruk
Raya baru ni mak kasi banyak sangat cili

jenuh nak menyambal tiap hari so buat cili jeruk separuh

Tahan lama cili ni kalau kena gayanya
Cili Api, Cuka dan Garam

Tips nak elak cili jeruk tak busuk

Lepas basuh pastikan cili tu kering betul2
Sebelum dicampurkan dengan cuka dan garam

InsyaAllah result 100% menjadi Selamat mencuba

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Cara Mudah Kupas Kulit Pisang

Saya pernah kongsi tips dan cara mudah untuk mengupas kulit pisang

harap sedikit info dari saya ini dapat membantu ANDA
Hari ini saya ingin kongsi satu lagi cara yang lagi praktikal sangat mudah

dan tangan kita pun tak melekat getah

Tak perlu guna minyak masak untuk elak tangan melekat getah

Cara dalam gambar tu sangat senang pasang je air paip singki tu pastu kupas kulit pisang
sambil alukan kat aliran air paip
mudah dan tangan pun tidak melekat cara ni sesuai untuk kupas kulit pisang dua ke tiga sisir ok la

Nak dapatkan 2 bekas kerepek pisang ni pun banyak dugaannya
jenis tak boleh berdiri lama so hasilnya

Dah hitam hangit macam ni ke tong sampah la jawabnya

Cara sebelum ini yang pernah saya kongsi cara mudah kupas kulit pisang
kalau bertandan tandan tu better cara lama yang kat bawah

Dalam gambar tu cara lama saya mengupas kulit pisang untuk dijadikan kerepek
cara ni sangat sesuai bagi yang ingin mengupas bertandan tandan pisang

Selamat mencuba harap bermanfaat

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Tips Hilang Bau Hanyir Telur

Tips tak berapa nak tips sangat tapi boleh share pada mereka yang tak tahu tu kan

Letak sedikit serbuk kunyit agar hanyir telur itu hilang

Satu lagi semasa kita pecahan telur, ada tak sesiapa yang perasan

kalau perasan la akan ada ketul-ketul putih,

ha! tu ikutkan kena buang, tak buang pun tak pe ikut sukahati kita

Kita yang nak makan kan ;)

Lepas raya ni tak lalu nak makan daging ayam dah so telur la menjadi santapan isi rumah dan isi perut

Selalu buat telur dadar suka kosong je, tanpa letak hirisan bawang atau lada

nak sedap kena letak la terasa keenakkannya sikit

Pernah suatu hari buat telur dadar konon acah-acah pro

sekali masa nak flip macam chef tu konon-konon habis melingkup kat lantai

spoil mood betul, tapi mood makan tak spoil bertambah nasi ada la 

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"