Tips Dapur

Cara hilangkan hanyir ikan dan ayam

Cuba basuh dengan garam, seeloknya garam kasar tapi dah ada garam bukit ni letak ja, bau hanyir  ikan/ayam akan hilang dan  tahan lama juga bila disimpan dalam peti beku Caranya rendam sekejap dengan garam kemudian cuci sehingga bersih Selain garam boleh juga guna bahan lain seperti limau nipis, asam jawa, tepung dan cuka Selamat mencuba… Read More Cara hilangkan hanyir ikan dan ayam

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Tips Dapur

Cara Bersihkan Kerang dan Masak Kerang

Assalamualaikum Nampak tak gambar atas tu, haaa tu kerang yang rosak dan terdapat selut atau tanah. Selalu saya akan bersihkan kerang dengan hanya merendamkan di dalam air tetapi tetap akan ada pasir bila dimasak Dengan ini saya akan membuka kerang terlebih dahulu, pastikan pasir dan lumpur tidak melekat Bahan Bahan Rebusan Kerang Kerang Serai Halia… Read More Cara Bersihkan Kerang dan Masak Kerang

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"
cooking, Tips Dapur

Tips Bawang Goreng Ranggup dan Sedap

Assalamualaikum salam jumaat salam barokah salam berkasih sayang Hari ni terbelek almari dapur tengok bawang kecil dah ada yang buruk, sayangnya sebab memang jarang guna bawang kecil kadang nak goreng sayur pun guna bawang besar ja Sebab sayang kan terpaksa jadi rajin sebab nak buang sayang, maka asingkan bawang yang masih elok tu ketepikan Bawang… Read More Tips Bawang Goreng Ranggup dan Sedap

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"