Aziewan.com, Domain

Domain dan Hosting ServerFreak

Saya nak cerita tentang Domain dan Hosting ServerFreak  blog Aziewan.com guna sekarang. Alhamdulillah genap 2 tahun saya menggunakan Service ServerFreak setakat Alhamdulillah.

Domain Hosting

Baru-baru ni saya saya terima Email dari ServerFreak menyatakan Domain dan Hosting perlu di renew.

Tahun pertama bersama dengan ServerFreak saya memang tidak ambil tahu apa itu Domain dan Apa itu Hosting?  Tapi setelah saya Renew Domain dan Hosting sendiri, dari situ mula ingin tahu apa sebenarnya Domain dan Hosting.

Apa itu Domain?

Sebenarnya Domain adalah url dan link  laman website kita seperti contoh Aziewan.com. Memberi kemudahan kepada pelayar internet ketika  mengakses kelaman web tertentu.

Domain yang saya pilih merupakan gabungan dari nama saya dan suami, seeloknya pilih domain website dengan nama yang unik dan pendek agar mudah diingati.

Contoh Domain yang selalu kita perasan adalah seperti :-

  • .com
  • .org
  • .edu
  • .gov
  • .net

Apa itu Hosting?

Hosting juga boleh diibaratkan seperti Hard Disk yang mempunyai ruang untuk menyimpan semua File, Video, Muzik serta Gambar di dalam blog kita.

hostingDomain dan Hosting tak sepatutnya dipisahkan biar mereka melengkapi seperti kasih dan sayang agar memudahkan pengguna mengakses website dengan mudah.

CehhhhWahhhh! macam kasih dan sayang ye hahahaaaa.

P/s : Baru belajar bertatih, maaf jika ada salah dan silap. Ada yang nak tambah atau terangkan kasi pencerahan apa itu Hosting dan Domain silakan.

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

36 thoughts on “Domain dan Hosting ServerFreak

    1. hahahha, time aceh hafiz, anniversary 2 tahun bersama serverfreak ,

      Hujung tahun nanti anniversary perkahwinan pula yang ke 2 tahun merangkap birthday ke 28 hehhe.

        

    1. Salam kenal juga MJ dari Azie,

      Domain Aziewan ni gabungan nama suami isteri, time nak beli Domain tu tak boleh nak pk nama yang lain dah hehehhe kasi kat Akak ipar belikan,

      Membantu juga buat About Me ni kan MJ, dari sini boleh tau serba tetang Owner Blog ni..

        

  1. Serverfreak memang terbaik untuk blogger setakat ni. Cuma agak mahal sikit la daripada yang lain. Mahal sikit takpe, bayar je la. Kalau service bagus, respond cepat rasanya berbaloi-baloi. Tak macam hosting yang saya guna sebelum ni. Respond time 2 minggu.. nasib baik dah bertukar.

      

    1. Hehehhe, saya dah dua tahun, tahun pertama blur. pakai hentam keromo je, lately rasa nak belajar dan telaah tentang blog ni.

      Tiap2 tahun renew kan rasa nak buat elok2 la, sayang sangat kat Blog Aziewan.com ni ema hehe.

        

  2. Domain itu bagaikan alamat rumah sedang hosting bagaikan tanah dimana rumah kita berada, lalu rumahnya sendiri adalah website atau blog kita. Dulu awal blogging saya menggunakan perumpamaan ini agar tidak lupa masing2 pegertian domain dan hosting.
    Mungkin nanti saya bisa pergunakan serverfreak juga seperti anda, terima kasih infonya

      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *