cooking

Peria Masak Sedap

Nama jer peria sedap, sedap bagi orang yang suka dan gemar makan peria ni. siapa yang tak kenal dengan kepahitan peria ni? memang pahit tapi pahit tu ubat kan.

Peria ini salah satu sayur kegemaran saya, kalau ulam saya suka makan peria katak yang saiz kecil kurang sikit pahitnya. Tapi jika nak jadikan sayur saya guna peria besar.“Petua nak hilangkan pahit peria” rendam dalam air garam, fungsinya adalah untuk menghilangkan getah pahit dalam peria. Kalau cuba boleh la kurangkan sedikit rasa pahitnya.

“Cara nak masak peria” sangat mudah dan bahan pun simple sedap sangat.

Tumis bahan diatas, pecahkan telur senduk – sendikkan sehingga sedikit garing dan terus masukkan peria yang direndamkan dengan air garam tadi. Tambahkan sedikit perasa dah siap mudah kan.

Aii! sesekali makan pahit apa salahnya, takkan nak makan madu je kan. lalalalala.

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

10 thoughts on “Peria Masak Sedap

  1. rugi kita tak cuba..kalu kita pakai peria kata makna kita guna kaedah yg sama ar ye.kita letak garam gak utk hilangkan rasa phit tu eh?

   asal dia tdo lagi..?

     

   1. Suri, kalau peria tu direndamkan dalam air garam tak da lah sampai hilang 100% rasa pahitnya. Menu saya tu pun masih ada pahitnya, Peria katak yang size nya sedikit kecil kebanyakkan chinese suka makan. saya buat ulam je.

      

 1. Ramai yang tahu tapi tak pernah makan dan tak suka mungkin dari rasanya yang pahit, tapii kalau dicuba petua tu I Shaa Allah, pahit tu kurang. Peria ni boleh naikkan selera makan kita dan lancarkan penghadaman.

    

 2. Suri memang pahit, tapi suri rendamkan sekejap dalam air garam. pastu masak macam biasa. Banyak khasiat peria ni. Setengah orang memang tak makan sahur peria disebakan pahit la. Erm kalau jenis peria katak tu, Saya makan buat ulam je. Sedap.

    

 3. Peria merupakan satu makanan yang sangat berkhasiat… Sebab itu rasanya pahit… Lagi tak sedap sayur yang kita makan, sebenarnya sayur tersebut lebih berkhasiat… 😉

    

  1. Tu la ramai yang tak suka. disebabkan rasa pahit tu, tapi Azie ni bertambah selera sampai tambah nasi 2x la. Selalu nasi separuh tak habis.

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *