info, Kesihatan

Tanda-Tanda Mata Rabun Pada Kanak-Kanak dan Cara Mengelakkan Rabun Terjadi

Jika ikutkan pengalaman saya, bermula dari primary school lagi, sentiasa tak dapat salin nota kat papan hitam dan asyik bawa balik buku nota kawan, lama-lama cikgu perasaan dan aim saya seorang yang  ada masalah mata iaitu rabun

Tanda-tanda mata rabun peringkat awal

  • Sakit /pening kepala
  • Mata sentiasa pedih dan berair
  • Lebam bawah mata yang ketara
  • Tak fokus dalam pelajaran
  • Deria pendengaran sedikit kurang jelas
  • Pandangan kabur
  • Semua objek yang dipandang menjadi kembang

Naik secondary school memang dah pakai spek cuma jarang jarang dan kadang kadang, guna time belajar je

Tak sangka dari jarang jarang pakai boleh membuatkan mata semakin teruk, sampai tukang yang buat spek cakap, kesian kat mata you, you paksa dia tengok tanpa spek ahahahha…

Copy dari entry yang pernah saya tulis tentang  masalah rabun

Rabun terdiri dari 3 jenis

  • Rabun jauh
  • Rabun dekat
  • Rabun silau

Saya  dalam kategori Rabun Silau (Astigmatism) dimana mempunyai rabun dan silau yang tinggi.

Mata kiri dan kanan berbeza power lens dan tanpa cermin saya sukar untuk melihat dengan jelas dan jika diwaktu malam langsung tak nampak

Silau adalah – kedudukan lens anak mata kemungkinan sudah lari dari kedudukan asal.

Saya dinasihatkan jangan membaca sambil mengiring dalam masa yang lama kerana kebiasaanya akan meyebabkan silau semakin teruk

Spek mata lama pakai sekejap je kes darurat

Kembali pada cerita semalam, mata sebelah kiri tiba-tiba merah dan mengalirkan air mata dengan sendiri

Abang nak bawa pi klinik, saya cakap biasa dah ni mungkin efect dari guna glasses lama hari tu kot

Jenis takut nak pergi klinik, cepat-cepat pergi farmasi beli Eye Drop ni, hope cepat la baik

Eyes Drop sangat bagus untuk :-

  • Mengurangkan mata bengkak
  • Melegakakan kesakitan mata
  • Meredakan kerengsaan mata
  • Membuang habuk mata
  • Mengurangkan mata berair dan pedih
  • Harga murah bawah RM10

Kes Darurat bawa kes jimat duit poket

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *