Tips untuk Ikan Peliharaan

Ikan kaloi kesayangan Abang ni, tak ada nama pun panggil kaloi je sonang nak panggil nama milah jenab tak best pula mmm macam tak sesuai je nak letak nama untuk ikan kan.

Kaloi ni sejenis ikan yang sangat mudah dipelihara dan kuat makan. Kenal tuan yang memberi makan kalau tuan dia balik kerja kemain meloncat-loncat sampai air tepercik keluar yang kami perasan la.

Tips yang ada pelihara  ikan dalam rumah kalau nak pergi travel, balik kampung dalam masa yang lama boleh guna dan praktikan cara ni.

Sayur kangkung segar letak berbaris-berbaris Alhamdulillah boleh tahan dalam 3-4 hari, pandai ikan kaloi ni makan sikit-sikit tau kot kalau makan semua puasalah lepas tu kan!

idea kami ni kadang bernas juga kan Abang! ok fine heheheh

Ikan Kaloi

Ni tinggal 3 hari masa balik kampung baru ni! jumaat, sabtu dan ahad ok masih berbaki kangkung! kaloi pun ok je.

Selain kangkung ada lagi cara yang pernah kami try dengan meletakkan anak-anak ikan hidup beli rm2.00 kat kedai dah boleh kenyang sampai 2 -3 hari.

Gambar anak-anak ikan dalam Aquarium Kaloi

Kalau nak gabung idea tu pun ok letak kangkung dan anak-anak ikan mungkin boleh tahan 1 week isnyaAllah.

Tiada istilah kita mendera atau menganiaya selagi kita kasi makan dan jaga baik-baik.

Aquarium Planted Tank sekarang dah tak ada sebab Abang bz, rumit juga nak jaga sebenarnya nak itu nak ini so nanti-nanti bila ada masa terluang baru buat semula.

Kat bawah ni ada link tentang Aquarium Planted Tank

Asas membina Planted Tank

Diy Gas Co2

Bersihkan Alga

Pembersih Aquarium / Cleaning Brush

Yamato Shrimp

Allahumma Yassir Wala tu'assir
"Share this"